Sessió 4


La revista escolar

El programa Scribus, ideal per escriure i maquetar la nostra revista escolar

Quina seria la millor eina per escriure i maquetar un diari escolar? depèn de la visió particular de cadascú i, de les possibilitats i necessitats específiques que es tinguin a l'hora de fer aquesta revista.

Cal recordar que una revista escolar "és un instrument per estimular l'aprenentatge de l'alumnat, que permet a més donar a conèixer la imatge institucional de l'alumnat i professorat i compartir amb l'entorn social, com es transformen els aprenentatges conceptuals i instrumentals en pràctica.

Els objectius d'un docent o centre acostumen a ser els següents:

  1. Crear una revista escolar en què es desenvolupin temàtiques vinculades a la comunitat educativa
  2. Establir nexes entre els membres de tota la comunitat a partir d'idees en comú
  3. Incentivar en l'alumnat el periodisme i la literatura com a mitjans d'expressió
  4. Publicar els esdeveniments més importants que s'estan (o s'han) realitzat en el centre, per procedir a la seva divulgació
  5. Abordar diversos tòpics d'interès per a l'alumnat
  6. Projectar la imatge de la institució educativa davant la comunitat escolar
  7. Augmentar el sentit de pertinença dins de la institució educativa

Per tant, la creació d'una revista escolar és una cosa que sempre va bé de potenciar en els centres educatius.

 
Eines per crear una revista (i maquetar la correctament), us recomanaria que Usuaris Scribus, gratuït, compatible i disponible per a totes les plataformes (Linux, Mac i Windows) 
 
Una bona presentació on us parlen de Scribus, és la següent (on es donen idees senzilles del seu ús -que haurem de readaptar a les noves versions, ja que es tracta d'una presentació bastant antiga- i es mostren alguns resultats del seu ús).


una revista amb el word 2011

1. Curs online que explica el bàsic de com muntar i maquetar una revista.

Es tracta de saber com és l'estructura bàsica d'una revista i de base utilitzem el powerpoint o millor la presentacions de google, que després pot ser convertit en un document PDF per enviar-lo per correu als pares/mares.

O una presentació slideshare online, o passar-la a issu o calameo programes online de revistes digitals, que després podem penjar a la web del centre.

1. Recopilació de material gràfic

2. Estil. Quantitat de pàgines

3. Treball amb textos

4. Creació de la portada

5. Treball amb imatges

6. Maquetació

7. Creació del pdf

Recursos

Editors online

FÒRUM

 

FlipSnack és un editor en línia per publicar i transformar fàcilment els documents PDF en atractives revistes digitals online. Funciona i es visualitza correctament en totes les plataformes digitals. A més, ofereix la integració de video, so i altres recursos, el que fa que es puguin crear experiències atractives i interactives per als lectors.

 

 

Aplicació en línia amb una interfície molt intuïtiva que permet personalitzar i il·lustrar els documents PDF iEPUB per convertir-los en eBooks interactius enriquits amb eines útils, que s'executen en tots els dispositiusi plataformes. Podrem prendre notes, afegir clips de vídeo / àudio, i discutir idees amb els nostres lectors des de dins del seu propi contingut. Podrem crear  llibres de text actius per aprendre, ensenyar, o simplementcompartir els nostres documents en línia.

4. Més revistes digitals

 1. Living Junction

Esta herramienta permite colaborar en el aula de distintas formas creando actividades de exposición, elaborando cuadernos de aula ,rincones de noticias de actualidad,diarios de clase...La herramienta cuenta con un buscador de libros y revistas por temas . tutorial en video

2. Calameo.

Julita Fernández nos presenta Calameo, herramienta web 2.0 muy útil para la publicación on line en formato libro de cualquier archivo en formato word, pdf, ppt...

3Glossi.

Glossi es una herramienta web 2.0 para hacer revistas digitales con un atractivo espectacular. 

4Smore.

Smore es una herramienta on line para publicar documentos, imágenes, audio, vídeo en formato revista; se pueden hacer diferentes actividades, para publicar programas, para informar...

5. Yumpu.

Yumpu, es una aplicación web completamente gratuita, la cual nos permite convertir archivos pdf a formato de revista digital de una forma muy fácil y rápida.

6. Joomag.

Francisca Sánchez y Mª Piedad Rodríguez comparte en su blog Al Borde de la Lengua un pequeño tutorial deJoomag, una herramienta online útil para crear revistas escolares.

7. Issuu.

Maria Jesús García nos presenta Issuu, quizá la plataforma gratuita más conocida para crear una revista o publicación digital a partir de un fichero pdf, ideal para crear el periódico del centro, la revista de clase, o para almacenar documentos digitales.

 

font:http://ineverycrea.net/comunidad/ineverycrea/recurso/herramientas-para-crear-nuestras-propias-revistas