Sessió 1


Programació i Robòtica a l'aula. I altres eines.

  1. la Xarxa Docent i la conveniència de formar-hi part per tal d’afavorir l’intercanvi i l’aprenentatge permanent, entre iguals.
  2. mSchools Toolbox és una col·lecció en línia de continguts educatius per a dispositius mòbils orientada per a escoles, mestres, pares i estudiants. El contingut està validat i valorat per professors i experts en educació i sovint va acompanyat d'experiències d'aula per a facilitar la seva aplicació educativa.
  3. el Departament anima a la participació activa a la CodeWeek, que se celebra del 15 al 23 d'octubre de 2016.

La CodeWeek ens permet compartir notícies i esdeveniments relacionats amb les activitats al voltant d'aquests temes, permetent mostrar els nostres esdeveniments o activitats en el lloc de CodeWeek.

Tots els centres educatius, universitats, associacions… que organitzeu alguna activitat relacionada amb la programació al llarg de la Codeweek o en dates posteriors, esteu convidats a fer visibles totes les vostres activitats. Només cal que afegiu l'esdeveniment a la pàgina de Codeweek i ompliu la fitxa corresponent amb el màxim de dades. Automàticament apareixereu al llistat d'events i quedareu georeferenciats al mapa.


Eix temàtic de la sessió: Programació i Robòtica a l'aula

En aquest document sobre Programació i Robòtica es presenten els conceptes i es donen un seguit de recomanacions amb els principals llocs i eines.

Tot seguit disposeu de presentacions per nivells educatius sobre què significa i què comporta programar.

Us proposem organitzar-vos en grups per nivells i que cadascun treballi la presentació que li pertoca.

En el menú Visualització marqueu l'opció "Veure les notes de l'orador" per llegir la informació complementària.

 

Codeweek infantil

Codeweek primària


Si no hi sou, doneu-vos d’alta a Toolbox. Gaudireu d’avantatges com, per exemple, fer-vos les vostres pròpies llistes d’apps preferides, valorar apps i altres. 

La presentació següent us mostra què és Toolbox i quines possibilitats té, des del punt de vista de l'usuari.

 

Presentació Toolbox Seminaris TAC


Concreció de tasques a desenvolupar

Treball presencial al Seminari

      

Us proposem agrupar-vos (si escau) per etapes educatives (infantil i primària) i fer el següent:

 

Aneu a l'edu365. Feu una anàlisi d'un dels recursos o propostes que hi trobareu.

- Obriu aquest formulari

- Ompliu el formulari amb l'anàlisi que n'heu fet

- Envieu el formulari

 

Feu una de les activitats que us proposem a l'apartat 2 d'aquí sota per fer amb l'alumnat i/o amb el professorat del vostre centre.


Propostes pel treball al vostre centre:

Proposta d'activitat per a l'educació infantil

 

  • Pàgines de jocs de programació per a educació infantil: http://www.edu365.cat. Hi ha força activitats de programació en entorns web que permeten donar instruccions per fer petits itineraris o resoldre reptes senzills.

  • Treball amb lightbot Resolució de puzzles en diferents pantalles on cal donar instruccions a un petit robot per a què els superi. Hi ha diferents nivells de dificultat i està orientat a entendre les seqüències de programació. Es pot realitzar en web i en APP per Android i iOs.

  • Treball amb l’APP de Bee-bot per a iOS. Com en el lightbot, es resolen diferents pantalles en les que s’haurà de donar instruccions simples a l’abella per tal que superi els circuits proposats. Hi ha diferents nivells de dificultat i està orientat a entendre les seqüències de programació. Només es pot fer amb l’APP per iOs.

 

 Proposta d'activitat per a l'educació primària

  •  Pàgines de programació a l'Edu365 
  •  Treball amb code.org. Activitats dirigides a diferents edats. Funciona per reptes que s’han d’anar assolint com si fos un videojoc. La programació és per blocs i es van donant orientacions al llarg del procés.
  • Treball amb Scratch Jr. Conté reptes que es plantegen a l’alumnat amb pistes per resoldre’ls. En Anglès. Els reptes són fitxes en pdf descarregables i imprimibles, i els reptes es realitzen al web.
  • Treball amb lightbot. Resolució de puzzles en diferents pantalles on cal donar instruccions a un petit robot per a què els superi. Hi ha diferents nivells de dificultat i està orientat a entendre les seqüències de programació. Es pot realitzar en web i en APP per Android i iOs

Experiències d'aula

Durant la jornada TAC 0-8 que es va celebrar el passat mes de setembre, un centre concertat (C Sant Gervasi de Mollet del Vallès) va presentar  senzillament què feien servir des de P-3 a Secundària amb el tema Robòtica.

Concurs Bones pràctiques: Escola Thau: Scratch JR, treball col·laboratiu i atenció a la diversitat
Concurs Bones pràctiques: Escola Lavinia: A un clic!
Treball final de carrera de Juli Ordeix (Universitat de Vic): Disseny del currículum de programació i robòtica infantil, primària i secundària.